Йордан Томов Чкатров

Вдъхновяващ български патриот, ръководен деец на ВМРО и член на МПО

Роден е през 1897 година в Прилеп, тогава в Османската империя. Негов брат е деецът на ММТРО и ВМРО Димитър Чкатров. Йордан Чкатров е юрист по образование, завършил в Швейцария. В България става член на Македонското студентско дружество „Вардар“. Става близък на ВМРО и Георги Баждаров заклева Иван Михайлов, Йордан Чкатров и Кръстьо Велянов в Македонската младежка тайна революционна организация през 1922. През 1924 година Тодор Александров изпраща Чкатров в САЩ, където участва в организирането на новосъздадената Македонска патриотична организация. В продължение на три години до 1927 година заема длъжността секретар на ЦК на МПО, в който Пандил Шанев е председател. След убийството на Тодор Александров и последвалите братоубийствени борби във ВМРО Йордан Чкатров приобщава МПО към организацията на Ал.Протогеров, Георги Попхристов и Ив.Михайлов. Той има основна роля и в създаването на вестник „Македонска трибуна“. След завръщането си в България е сред видните дейци на михайловисткото крило на ВМРО. На 27 януари 1930 година Лев Главинчев от протогеровисткото крило извършва въоръжено нападениее срещу Чкатров в центъра на София., завършил за щастие без убийството му. След Деветнадесетомайския преврат от 1934 година Йордан Чкатров и други дейци на разтурената ВМРО са арестувани от новата власт на Политическия кръг „Звено“.По време на българското управление през 1941-1944 година Йордан Чкатров се установява във Вардарска Македония, но не участва в българската администрация. От 1943 година до арестуването му през декември 1944 год работи като адвокат в Скопие.

Димитър Чкатров

Димитър Чкатров(по-малкия брат на Йордан Чкатров)е роден в гр.Прилеп през 1902 г. в семейството на бедни каменари. Учи в родния си град и завършва сръбска гимназия, след което следва в техническия факултет на Белградския университет по строително инженерство. Като студент става член на ММТРО(Македонска Младежка Тайна Революционна Организация) и организира младежта в Прилеп, Битоля, Ресен, Охрид, Крушево и други градове. Става един от ръководителите на организацията, заедно с Димитър Гюзелов. Съден е по т.н. Скопскси Студентски процес в края на 1927 г. след като сръбската полиция разкрива голяма част от ММТРО и арестува главните активисти. Осъден е на 10 години строг тъмничен затвор. Пред съда проявява твърдост и смелост, поради което си спечелва прозвището „железните гърди”. Присъдата си излежава в Скопие, Ниш, Пожаревац и Лепоглава, като по време на затворничеството му е нападнат от подставено лице и ранен с нож в гърдите. При неуспешен опит за бягство се прострелва в гърдите, но е излекуван и върнат в затвора. През 1936 год. заедно с Димитър Гюзелов и Спиро Китинчев се включва в демократичната организация МАНАПО, а през следващата 1937 г. продължава следването си и успешно се дипломира като строителен инженер.

След присъединяването на по-голямата част от Вардарска Македония към България през 1941 г. Димитър Чкатров оказва помощ и съдействие на българското управление в областта. След края на втората световна война е изправен пред съд от новата просръбска македонска власт заради неговата защита на българщината във Вардарско. Осъден е на смърт чрез разстрел и екзекутиран заедно с Димитър Гюзелов край Зайчев рид, на 3 км от Скопие.